BYLINKOVÍ PSTRUZI S MRKVOVÝMI HRANOLKY

lanyz-9-5

Pstruh s bylinkami a mrkvovými hranolky

Mám moc ráda sladkovodní ryby. Možná proto, že od mala jsem trávila léto v Orlických horách a pravidelně jsme jezdili pro pstruhy do sádek. Ryby byly naprosto čerstvé a grilované nebo pečené chutnaly výborně. Další mou oblíbenou rybou je kapr. Poslední roky mají moji rodiče za chalupou v Jižních Čechách rybník, ve kterém kapry sami chovají a stejně tak má chov ryb i řada našich sousedů. V okolí se pravidelně pořádají výlovy rybníků, během nichž si můžete koupit i řadu méně obvyklých ryb – od štiky po sumce. Je škoda, že se v Čechách na sladkovodní ryby trochu pozapomnělo, protože jsou chutné, zdravé, pro náš region zcela tradiční a mají bezpočet možných úprav. Já jsem si dnes zvolila pstruhy a asi nejjednodušší úpravu, která mě napadla – pečení v troubě, na másle, s bylinkami.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: střední, příprava asi 15minut, pečení tak 40 minut.

Co je potřeba:

2 čerství nebo chlazení pstruzi (jedna ryba na osobu, já krmila dvě osoby a kočku, takže jsem použila dva větší pstruhy)

Pár mrkví

šalotka, několik stroužků česneku, jarní cibulka

citron

bylinky, co najdete nebo máte rádi. Já použila: tymián, rozmarýn, bazalku.

Mořská sůl, pepř, olivový olej, máslo.

Trochu suchého bílého vína (základní pravidlo: do jídla nepoužívejte víno, které je takové čůčo, že byste ho sami nepili. Za prvé vám to zkazí celé jídlo a taková úspora na ceně se vám vymstí, za druhé – co s tím zbytkem láhve, který na vaření nepoužijete? )

Příprava na pečení

Příprava na pečení

Co s tím:

Ani nevím, jestli je tenhle postup vůbec postup. Jednoduše vezmete ryby, nasolíte je zevnitř a po povrchu, nacpete do nich bylinky a pokapete citronovou šťávou a pokapte olivovým olejem. Nechte je chvíli marinovat. Mrkev si nakrájíte na hranolky nebo nějaké tvary, které se vám budou líbit na talíři. Pokud máte rádi válcové tvary, klidně sekejte na špalíčky.

Vezměte si hlubší pekáč. Mám hrozně ráda jídla na jejichž přípravu nepotřebujete skoro žádné nádobí. To jste si možná už na Lanýži všimli, teoreticky bych z nich mohla udělat samostatnou kategorii..Ale zpět k postupu:

Hlubší pekáč vykapte trochou olivového oleje, hoďte do něj mrkvové hranolky, trochu prohrábněte, přidejte na větší kusy posekané cibule a taky stroužky česneku. Mezi to dejte pstruhy, na něj trochu másla, vše podlijte trochou bílého vína a dejte péct do trouby vyhřáté tak na 170 stupňů na asi 35-40 minut. Záleží jak velké máte ryby, možná míň, možná o trochu déle, každopádně ryby nenechte na pospas a občas se na ně v troubě podívejte a v případě potřeby podlijte vodou nebo vínem.

lanyz-9-3

No a pak už jen dejte na talíř a nalijte si k tomu zbytek vína, kdyby vám náhodou zaskočila kostička. Pokud vám přijde mrkev jao příliš dietní příloha, hodí se také vařený brambor, bramborová kaše nebo jakýkoliv kus pečiva.