JARNÍ ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S RICOTTOU

lanyz-4 (1)

Špenátová roláda s ricottou

Že je špenát zdravý, to věděl už Pepek Námořník. K blížícímu se jaru se hodí i něco lehkého, zeleného a tak je špenát skvělá volba, ale není ho třeba konzumovat jen jako přílohu nebo v salátu. Lehká roláda s náplní z ricotty je skvělý předkrm nebo sváča a pokud nemáte zrovna po ruce špenát, ale kosíte ze zahrady první trsy kopřiv, můžete si ji připravit i z nich.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: střední, doba přípravy cca hodinu (včetně chlazení).

Co je potřeba:

na těsto:

asi 500g čerstvého špenátu nebo kopřiv. Pokud chcete roládu více zelenou, můžete použít i mražený drcený špenát.

dva stroužky česneku

3 vejce

110g hladké mouky

Náplň:

200g ricotty

100g uzeného lososa (pro vegetariánskou variantu vynechte a nahraďte sušenými rajčaty)

kůra z půlky (bio) citronu a trochu citronové šťávy.

sůl, pepř

Co s tím:

Na pánvi si lehce na másle orestujeme dva nožem rozmáčknuté stroužky česneku a přidáme k nim na jemno pokrájené lístky špenátu nebo kopřiv. Listy brzy zmenší objem, vyndáme stroužky česneku, trochu osolíme a dáme do misky vychladnout. Přisypeme mouku, přidáme tři žloutky.Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme do směsi a dobře promícháme.

Na větší plech si rozložíme pečící papír a směs pozetřeme rovnoměrně do obdélníkové placky. Neměla by být příliš vysoká, stačí 0.5 – 1 cm. Pečeme asi 15 minut, než bude placka pevná.

Placku necháme vychladnout (pokud byste rolovali za tepla, rozteče se vám náplň a to není příliš žádoucí).

V mixéru si rozsekáme uzeného lososa na jemno, dáme do misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme trochu citronové kůry a opepříme. Vmícháme ricottu a vymícháme hladký krém.

Do vege varianty si můžete místo lososa dát pokrájená a okapaná sušená rajčata, vynechte citron a můžete přisekat trochu čerstvé bazalky. V tomto případě krém trochu osolte.

Špenátovou placku si dáme na potravinovou fólii. Krém rozetřeme na placku tak, aby od vzdálenějšího okraje byl kousek prádný. Pomocí fólie roládu zarolujeme tak, aby byla rovnoměrná a pevná. Obalíme fólií a dáme na chvíli do ledničky.

lanyz-4-2

Nakrájíme na kolečka, dobrá je třeba s rukolovým salátem s rajčátky. Tuhle roládu dělám ráda v období Velikonoc, kdy bývá přebytek vajec a máte náladu si udělat něco lehkého.