KUŘE PO NORMANDSKU ANEB KUŘE NA JABLKÁCH A PEČENÉ V CIDRU.

"Normandské" kuře na cidru s jablky

„Normandské“ kuře na cidru s jablky

Byli jste někdy v Normandii? Prý je to kraj plný jablek, která se zpracovávají na spoustu dobrých věcí – mimo jiné na cidre, což je alkoholický nápoj vyráběný z kvašených jablek, který v Čechách před pár lety podle mě ještě nikdo neznal a teď ho nasávají všichni. Já samozřejmě taky. Dalším typicky normandským alkoholem je calvados – jablečná pálenka. Já ale v Normandii nikdy nebyla, takže moje cestován po severozápadní Francii se odehrálo jen skrze stránky kuchařských knih. A recept na kuře pečené v cideru se mi víc než zalíbil. Je překvapivě snadný na přípravu a kuře má výbornou trochu nasládlou chuť a krásně volní po jablíčkách.

 INDEX LENOSTI: mírně akční lanýž

INDEX HLADU: střední  – příprava a pečení asi hodinu a 45 minut.

 

Co je potřeba:

 Jedno větší kuře

2-3 jablka

2 mrkve

3 šalotky

1/3 kostky másla

0.5 L cidru

Dva panáky calvadosu

Asi 100ml smetany na vaření

Mořská sůl, pepř

Estragon, bobkový list

 Co s tím: 

Na tento recept vlastně zase nepotřebujete nic jiného, než jeden hlubší pekáč. Ale od začátku. Omyjte a očistěte si kuře a naporcujte si ho na čtvrtky. Ty nasolte a opepřete.

Nakrájejte si na jemno cibuli, na kostky mrkev a na osminky oloupaná a jadřinců zbavená jablíčka. Já použila taková střední červená z domácích zdrojů, takže jsem dala tři. Větší jablka stačí asi v pohodě dvě.

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Vezměte si hlubší pekáč a na sporáku v něm rozehřejte máslo a na něm ze všech stran opečte kuřecí čtvrtky. Polijte je dvěma panáky calvadosu a oflambujte. Pak kuřecí čtvrtky vyndejte vedle do hlubokého talíře a překryjte fólií, aby nevystydla. V pekáči orestujte na másle s calvadosem cibulku, pak přidejte mrkev a jablka. Chvíli restujte, než zelenina a ovoce trochu změkne.

Kuřecí čtvrtky položte zpět do pekáče. Bylinky svažte do bouquet garni ( =svažte je dohromady provázkem, aby se daly snadno zas vyndat) přidejte do pekáče a vše zalijte cidrem. Pekáč přikryjte alobalem nebo přiklopte poklicí a dejte do trouby péct.

lanyz-1

Jablečně nasládlé kuře po normandsku.

Po asi 45minutách se podívejte, jak to v pekáči vypadá. Chvíli dopečte bez poklice/alobalu, ať má kuře pěknou kůrku.

Pekáč vyndejte na sporák, kuře si dejte opět stranou a přikryjte fólií, aby zůstalo teplé. Co omáčky přilijte smetanu a dobře promíchejte.

Hodí se k němu brambory, šťouchané, bramborová kaše nebo bramborové placky, můžete si dát pečivo nebo je moc dobré i samotné jen s omáčkou s kousky jablek.