REBARBORÁČ /rebarborový koláč se závorem a mátou/

Rebarborový koláč s mátou

Rebarborový koláč s mátou

Pokud jste jako Lanýž a nemáte příliš rádi sladké, pak vám tento nakyslý koláček přijde možná k chuti. Je lehký, svěží, ovocný voní vanilkou a mátou. A zcela konvenuje s lanýžovou leností, protože je hotový za chviličku. Je to vlastně jen jednoduchý koláč z křehkého těsta a s náplní si můžete vyhrát podle chuti a fantazie.

INDEX LENOSTI: líný lanýž (index se zvyšuje, pokud budete dělat domácí těsto)

INDEX HLADU: nízký až střední, příprava asi 15 minut, pečení přibližně 35 minut.

Co je potřeba (líná verze):

Balíček těsta na křehký koláč

500g rebarbory

zázvor

hrst máty

1-2 vanilkové lusky

2 lžíce pampeliškového medu

1 lžíce javorového sirupu (pokud nemáte, dejte medu 3 lžíce)

3 lžíce hnědého cukru

125 g tučného tvarohu nebo ricotty

125 ml tučné zakysané smetany nebo créme fraiche, případně dobrého bílého jogurtu

3 veselá vejce

moučkový cukr na posypání

Co s tím:

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Koláčovou formu si vymažte nebo vyložte pečícím papírem a rozložte na ni těsto. Stejně jako u pečení quiche propíchejte těsto vidličkou, vyložte další vrstvou pečícího papíru, zasypte luštěninou a dejte do trouby na max. 10 min předpéct.

Omyjte, okrojte konce a rebarboru nakrájejte na kousky tak 2-3 cm, prostě tak aby vypadala hezky a dobře se žužlala. Dejte do misky, nastrouhejte na to kus čerstvého zázvoru, posypte cukrem, zalijte medem, sirupem a přidejte krst natrhané nebo nasekané máty. Dobře promíchejte. Nechte chvilku odležet.

V druhé misce si prošlehejte vejce s tvarohem a smetanou nebo jogurtem a přijedte zrníčka z vanilkového lusku (pokud nemáte, dá se použít vanilkový extrakt).

Vyndejte z trouby těsto, rozložte na něj rebarboru, zalijte tvaroho-vaječnou směsí a dejte zpět do trouby péct přibližně na 30-40 minut. Výsledek by měl být tuhý a zvrhu zlatavý. Podle toho, jak máte velkou koláčovou formu a jak je vysoká ovocná vrstva se může lišit doba pečení.

Rebarborový koláč po vyndání z trouby

Rebarborový koláč po vyndání z trouby

Nechte vystydnout, posypte moučkovým cukrem nebo pokapte javorovým sirupem.

Ideální je koláč k odpolední kávě, ale i na brunch s mátovým čajem nebo bylinkovou limčou.