COLD BREW aneb studený kafe

Cold brew by Truffle

Cold brew by Truffle

Na jaře vyrazil Lanýž s kamarády na prezentaci za studena extrahovaného kafe, jinak řečeno Cold brew. Když jsem tam šla, vůbec jsem netušila, co nějaký cold brew je. Prezentovaný nápoj v lahvičce mi navíc chutnal jako starý lógr, který si naředíte vodou.  Plochý, bez výrazné chuti a na můj vkus překvapivě i dost kyselý.  Proti gustu nic a někomu to určitě chutnalo, ale lanýží jazýček nezaplesal ani náhodou a na cold brew jsem na nějakou dobu zase zapomněla. Moje druhé setkání s cold brew proběhlo na festivalu Pohoda v Trenčíně a bylo o poznání veselejší – káva byla osvěžující, ne moc kyselá a ve vedrech, která tam panovala, úplně skvěle povzbudila.

Mám kávu moc ráda a neumím si bez ní představit lanýží existenci, ikdyž žádnej barista nejsem ani z daleka. Ale doma v paneláku je poslední dny průměrná teplota jak v rovníkové Africe a horké kafe nemůžu ani vidět. Tak jsem si řekla, že si zkusím vyrobit cold brew. Kafe a chlad, ideální kominace.

Návodů a receptů je hrozně moc, já jsem si prošla několik a řekla jsem si, že se v tom zas tak moc rýpat nebudu, na to je horko. Základem je dobrý kafe, samozřejmě. Použila jsem Etiopskou Etiopie Sidamo, která mi chutná. Mimo kvalitní kávy už pak nepotřebujete vlastně nic zvláštního – 2 nádoby (konev nebo džbán nebo tak něco), fólii na zakrytí, studenou převařenou vodu, kávové filtry a led. Níže je, co jsem s tím vyrobila.

INDEX LENOSTI: líný, ale trpělivý lanýž. Příprava 10 – 15h.

Co je potřeba:

50g hrubě namleté kávy

600ml studené vody ( já použila chlazenou převařenou)

led

Co s tím:

Výroba je neuvěřitelně snadná, teda alespoň v mém podání. Do velké nádoby si nasypte čerstvě namletou kávu, zalijte studenou vodou a promíchejte. Zakryjte fólií a dejte na 10-15 hodin do ledničky.

Studený kafe ve skle

Studený kafe ve skle

Po výše zmíněném čase kávu přefiltrujte přes kávový filtr (já použila filtr do dripu, který jsem propláchla horkou vodou) do druhé nádoby. Vhoďte ledové kostky. Tadáá, kafe je tu. A na první pokus se to dá docela i pít.