THAJSKÉ ČERVENÉ KARI S KUŘECÍM MASEM A HRÁŠKEM

Červené kari s kuřetem a hráškem. Thajská kuchyně á la Lanýž.

Červené kari s kuřetem a hráškem. Thajská kuchyně á la Lanýž.

Nákup v malešické Sapě, jinak řečeno tržnici An Dong na Tiskařské, je pro Lanýže vždy inspirující. A protože je aprílové počasí opravdu aprílové a cestou z nákupu zmohla nejen taška plná dobrot, ale i celý Lanýž, tak jsem si řekla, že k večeři udělám něco lehkého, jednoduchého a pálivého. Červené kari se zázvorem, kokosovým mlékem a pořádnou dávkou chilli se mi zdálo ideální. Třeba bude chutnat i vám. Suroviny doporučuji nakoupit v asijské tržnici, ale seženete je i ve větším supermarketu v uličce s exotickými potravinami.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: nízký, hlad ukojím za asi půl hodiny. 

Co je potřeba:

dvě lžíce kokosového nebo sezamového oleje

červená kari pasta

pár hráškových lusků

300g kuřecích stehenních řízků

400-500ml kokosového mléka

dvě jarní cibulky

asi 3cm čerstvého zázvoru

dvě lříce rybí omáčky

limetka

bazalka, koriandr

chilli paprička

Co s tím:

Kuřecí maso si nakrájíme na menší nudličkokousky a do masa vetřeme nastrouhaný čerstvý zázvor. Ve wok pánvi (nebo nějaké hlubší běžné pánvi) si opečeme lžíci kari pasty (čím víc pasty, tím víc hot, takže to zas moc nepřehánějte), dokud se nerozvine vůně. Přidáme kokosový olej, rozehřejeme a přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku a do změknutí chvilku opékáme. Přidáme kuřecí maso a restujeme, dokud se nezatáhne.

Zalijeme kokosovým mlékem, promícháme a přivedeme k varu. Přidáme rybí omáčku a trochu zredukujeme, aby kari zhoustlo. Asi po 15 minutách, když je maso provařené (což zjistíme ideálně tím, že ho ochutnáme, žejo) přidáme šťávu z poloviny limetky, překrojené hráškové lusky, nakrájenou chilli papričku a ještě pár minut povaříme. Na úplný závěr přidáme narthané lístky bazalky a koriandru.

Chilli, bazalka, limetka, jemné kokosové mléko..vše ve velkém detailu.

Chilli, bazalka, limetka, jemné kokosové mléko..vše ve velkém detailu.

Lanýž má kari nejraději s dušenou jasmínovou rýží, ale i jakákoliv jiná rýže je skvělá příloha.

Teda ne, že bych toho moc věděla o thajský kuchyni, takže vězte že to možná není vůbec autentický, ale i tak je to zatraceně dobrý.

Místo kuřete můžete použít samozřejmě i jiné maso, rybu nebo mořské plody.