GUACAMOLE

Guacamole aka avokádová salsa s chilli a koriandrem

Guacamole aka avokádová salsa s chilli a koriandrem

Avokádo je úžasné ovoce, které Lanýž úplně miluje. Obsahuje spoustu prospěšných látek, řadu vitamínů, minerálů (draslík, hořčík) a tuků. A k tomu výborně chutná a pokud si zasadíte jeho pecku, snadno si vypěstujete doma svůj vlastní avokádovník, jinak řečeno hruškovec přelahodný.

Z avokáda si můžete udělat skvělé pesto, můžete ho přidat do různých salátů nebo ho schroustat jen tak, ale já mám moc ráda asi nejslavnější avokádový recept na světě – guacamole. Salsu, kterou si můžete dát s nachos k večernímu filmu, ke steaku k obědu nebo ji zobat lžičkou. Je hotová cobydup a potřebujete na ni jen pár surovin.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: blížící se nule, příprava do 10 minut.

Co je potřeba:

jedno zralé avokádo (jak ho poznám? Kupujte raději ready to eat avokádo, ale pro jistotu ho v obchodě ještě osahejte – mělo by být trošičku měkké, když přitlačíte na slupku, ale ne moc, to už by bylo avokádo přezrálé. Podívejte se taky, jestli na sobě nemá tmavé fleky, to nebrat. Stejně tak, pokud by bylo tvrdé jak šutr, v tom příadě je nezralé.)

Půl červené cibule

Šťáva z půlky limetky

chilli paprička

sůl, pepř, korinadr

Co s tím:

Avokádo podélně rozřízněte, vydloubněte pecku a lžící vydlabte dužinu do mističky. Rozmačkejte ji vidličkou, pokapte limetkovou šťávou a přidejte zbylé ingredience – na jemno nakrájenou cibulku, chilli papričku a koriandr. Osolte a opepřete.

Kdo má rád rajčata, může přidat i na jemno pokrájené zralé rajče.

Guacamole s nadhledem v nadhledu.

Guacamole s nadhledem.

A je to! Salsa slavnější než Salsa Verde z Tajemství hradu v Karpatech je na světě!