Jasně, nádivka. V době Velikonoc asi nejběžnější součást svátečního jídelníčku a je jedno, jestli jste zrovna na návštěvě u babičky nebo slavíte Velikonoce s kamarády. Nádivku pečou všude. A je to dobře, protože každý na ni má svůj recept a proto je pokaždé trochu jiná a je neustále co objevovat. U nás doma nádovku pečeme vždy na velikonoční pondělí. Mám ji moc ráda, takže jsem se rozhodla, že se s vámi podělím o svůj recept.
Základem je bílé pečivo, vejce a nějaké uzené maso. Já přidávám špenát a kopřivy, trochu česneku a bylinky.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: střední, příprava cca 40 minut.
Co je potřeba:
5 den starých housek nebo rohlíků
trochu mléka nebo smetany
200g uzeného masa nebo slaniny
trochu sádla
jedna cibule
5 vajec
sterilovaný hrášek (plechovka)
hrst čerstvých špenátových listů
hrst čerstvých mladých kopřiv
pažitka, petržel, libeček, tymián, muškátový oříšek
trochu česneku
Co s tím:
Pečivo nakrájíme na kostky a v míse pokropíme mlékem, aby změkly. Na pánvi si opražíme do zlatova slaninu nebo uzené maso s cibulkou. Přidáme k pečivu v míse. Pánev nemyjeme a rovnou na ni dáme špenátové lístky a kopřivy, prolisujeme k nim tak jeden nebo dva stroužky českeku a počkáme, až zmenší objem. Pak také přidáme k pečivu v míse.
Nakonec do mísy přidáme žloutky a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Směs na nádovku v míse okořeníme, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a nasekané bylinky. Vmícháme sníh.
Směs dáme do pekáčku nebo můžete jako já použít jednoporcové mističky, které si vymažeme trochou sádla.
Dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na přibližně 20 minut, až je nádivka zvrchu zlatavá.
Mňam.