FENYKL PEČENÝ SE SMETANOU A PARMEZÁNEM

Pečený fenykl se smatanou a parmezánem

Pečený fenykl se smatanou a parmezánem

Nedávno mě s fenyklem inspirovala moje kamarádka Šárka, která mi psala jaká je to lahůdka. Dlouho jsem fenykl nejedla ani nepřipravovala, takže jsem si řekla, že je čas to napravit a musím se Šárkou souhlasit – fenykl je opravdu lahůdka. Alespoň pro Lanýže. Jsou myslím dva druhy lidí – jedni fenykl milují, mezi nimi je i Lanýž, druzí ho pro jeho specifickou lékořicovo/anýzovou chuť nesnáší. Možná že u druhé skupiny na tom mají podíl i vzpomínky z dětství, kdy jim rodiče na bolavé bříško vnutili fenyklový čaj. Ale pokud vás vzpomínky na dětské fujtajbly nezastaví, fenykl určitě zkuste- má delikátní chuť, nespočet možných (a snadných) úprav a také řadu látek prospěšných pro vaše zdraví.

Já jsem si ho dnes zapekla se smetanou a parmazánem, což si můžete dát jako předkrm, se salátem jako lehký oběd nebo večeři a také se skvěle hodí jako příloha k rybímu nebo drůbežímu masu.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: nízký až střední, příprava celkem cca 40 minut. 

Co je potřeba:

Dvě fenyklové bulvy (jedna na osobu).

asi 100g másla

100ml zakysané smetany nebo créme fraiche

100ml smetany na vaření

100g parmezánu (kupte si raději bloček, strouhaný se sice dá také použít, ale já jsem nedůvěřivá k tomu, jakou drť do těch pytlíčků vlastně sypou)

sůl, pepř

Co s tím:

Fenykly očistěte a odsekněte horní zelené části a lístky, stejně tak jako spodní tvrdou část. Lístky můžete použít do salátů, zálivek nebo na rybí maso, je hodně svěží a dá se využít podobně jako kopr.

Fenykly krátce povařte v osolené vodě, ale jn pár minut, aby zkřehly, ale ne úplně změkly. Vyndejte je, osušte a nakrájejte svisle na čtvrtky. V hrnci, který můžete dát i do trouby, si roztavte máslo a pokrájený fenykl na něm orestujte, aby trochu zezlátnul.

Přilijte smetanu na vaření a créme fraiche a dobře promíchejte, aby se máslo se smetanou spojilo a vše hezky obalilo vaše fenyklové kousky. Osolte, opepřete. Posypte strouhaným parmezánem a dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů.

Pečte než bude sýr shora zlatavý a vytvoří k sežrání vypadající krustičku. Ten moment určitě poznáte.

Fenykl zasypaný trochou pažitky a sýra. Yummy.

Fenykl zasypaný trochou pažitky a sýra. Yummy.

Podávejte teplé, můžete dozdobit hoblinkami parmezánu a nějakými svěžími bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou nebo mátou.