Což takhle dát si špenát? Na to Lanýž vždy odpoví – ano! Špenát mám moc ráda a jedna z mých nejoblíbenějších úprav je krémová špenátová polévka. A protože sílu najdeš v sýru, nejde zapomenout na hoblinky parmezánu.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: nízký, svůj hlad ukojím do 25 minut.
Co je potřeba:
400g mraženého listového nebo sekaného špenátu
čtvrt pórku (bílá část)
jarní cibulka nebo šalotka
100-150ml smetany
máslo, tak lžíce.
300ml domácího zeleninového nebo drůbežího vývaru
parmezán (dle chuti)
Co s tím:
V hlubším hrnci (já používám litinový) si na másle orestujte do změknutí na jemno pokrájenou cibulku a pórek na kolečka. Přidejte 3 stroužky česneku, jen trochu rozmáčknuté nožem (jde nám o to ochutit špenát, ale česnek před mixováním vyndáme, takže by stroužky měly držet vcelku) a nasypte špenát. Chvilku míchejte, zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu, klidně pod poklicí.
Provařte, vyndejte z polévky stroužky česneku a tyčovým mixérem rozmixujte na krém. Přilijte smetanu, prohřejte, ochuťte solí a pepřem.
Nastrouhejte si hoblinky parmezánu a dejte před podáváním do horké polévky.
Easy peasy. Špenát a tyčový mixér jsou věrní kamarádi mých večeří. Tak třeba budou i těch vašich.