Krémové zeleninové polévky zahřejí v chladném počasí, zasytí a především jsou chutné a zdravé. Lanýž má rád hráškovou polévku, která je hotová za pár minut, suroviny na ní jsou snadno k sehnání a můžete si z ní udělat ideální rychlý oběd nebo večeři. A navíc je krásně zelená.
INDEX LENOSTI: velmi líný lanýž
INDEX HLADU: hlad ukojím brzy, doba přípravy cca 20 min.
Co je potřeba:
Mražený nebo čerstvý hrášek (cca 400g)
Šalotka a jarní cibulka
Kousek pórku (bílá část)
Kousek sádla nebo domácího másla
Smetana
Asi 0.5 l zeleninového vývaru
Sůl, pepř
Něco chutného na ozdobení, v tomto případě pár plátků pečené slaniny
Co s tím:
Na sádle či másle si v hrnci lehce orestujeme na jemno nakrájenou šalotku, pak přidáme na jemno pokrájenou jarní cibulku a pórek a chvíli opékáme, než pórek změkne. Přidáme hrášek, po chvíli zalijeme vývarem, přivedeme k varu, ale vaříme jen pár minut, aby byl hrášek pořád svěže zelený, nicméně měkký. Stáhneme plamen na minimum a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přimícháme trochu smetany, osolíme, opepříme. Hotovo!
Polévku ozdobíme třeba opečenou slaninou, chlebovými krutony nebo případně ničím, chutná v jakékoliv podobě.