Italský dezert, který nemusím asi nikomu představovat. Úžasně dobrá směs chutí kávy, jemného krému, amaretta, piškotů a kakaa nadchne stejně v pražském bytě jako v italské pobřežní kavárničce. Doporučuji ho udělat den předem, aby v lednici dobře ztuhl, ale chce to pevnou vůli ho za tu dobu nechodit užírat.
INDEX LENOSTI: středně zpocený lanýž (použitím šlehače klesá na líný)
INDEX HLADU: vyšší, cca 30 min, tuhnutí 24h.
Co je potřeba:
3 žloutky
65g cukru
250 g mascarpone
250 ml šlehačky
vanilkový lusk
čerstvě mletá káva
amaretto
cukrářské piškoty
kakao
Dobré suroviny jsou důležité u každého jídla, není tomu jinak ani u tiramisu. Nešetřete na sobě, na výsledné chuti každou náhražku poznáte. Dopřejte si domácí vejce od veselých slepic, zajděte si pro dobrou kávu a také kvalitní kakao a trochu se rozmazlete. Místo amaretta můžete použít rum, případně třeba kahlúu, zajímavý je i pomerančový likér.
Co s tím:
Nejprve si připravte z kávy velmi silné espresso. Já jsem na běžné množství vody použila dvojnásobné množství kávy. Do kafe nalijte likér, množství dle chuti a taky podle toho, kolik z té flašky plánujete během vaření upíjet.
Do většího hrnce nalijte vodu a ponořte do něj vložku na vodní lázeň nebo postačí i miska. Vodu začněte zahřívat. Do misky dejte žloutky a cukr a zvolna šlehejte, nicméně pozor: jde nám o to vejce pasterizovat a ne si udělat míchaný vejce k snídani, takže stačí teplota vody kolem 60 stupňů. V závislosti na síle bicepsů vejce s cukrem šlehejte buď ručně metličkou nebo šlehačem na nízký stupeň – je potřeba je šlehat relativně dlouho, minimálně 10-15 minut. Výsledná konzistence by měla být hustá pěna temně žluté barvy.
Misku se žloutkovou pěnou sundáme z hrnce, necháme trochu vychladnout a pomalu vmícháme mascarpone a vydlabaný střed vanilkového lusku. Promícháme, až vznikne hladká hmota a odložíme do lednice.
Najdeme nějakou vhodnou nádobu nebo nádoby, ve kterých se nám tiramisu bude líbit. Já mám ráda sklenice na jednu porci, buď zavařovací nebo sklenice na víno, ale pokud máte v plánu návštěvu více lidí, použijte skleněný pekáček.
Vyšleháme šlehačku (opět atleti mohou ručně, lanýži jako já robotem), kterou opatrně vmícháme do směsi mascarpone.
Přichystáme si piškoty a kávu s chlastem. Piškot zlehka v kávě namočíme, ne na moc dlouho, jsou velmi savé. Ideálně by měly být vlhké po povrchu a tvrdší uvnitř, ať vám z toho nevznikne bahno. V připravené nádobě pak uděláme na dno vrstvu kávových piškotů, pokryjeme směsí mascarpone a takto opakujeme, dokud nám stačí směs, piškoty nebo co se nám vejde do nádoby. Horní vrstva by měla být směs mascarpone.
Na závěr posypeme vrstvou kakaa a odložíme do lednice, kde tiramisu necháme odležet do druhého dne.