JAHODOVÝ CRUMBLE S MANDLOVÝMI LUPÍNKY

Jahodový crumble s dribenkou s mandlovými lupínky

Jahodový crumble s drobenkou s mandlovými lupínky

Ne že by zrovna začínala sezóna jahod, tenhle recept je spíš takový její předskokan od dvanácti měsíčků. Jahody v půlce března koupíte docela bez problémů, ale nejsou nic moc na přímou konzumaci, spíš se hodí do sladkého pečení. Původně jsem myslela na jahodové tvarohové knedlíky, ale pak jsem si řekla, že ovoce mám na knedlíky moc a víc se mi tím pádem hodí na drobenkový koláč  (slovensky mrveničkový koláčik, slovo mrvenička se mi moc líbí) alias crumble.

Crumble je koláč, který se skládá jen ze sladké a voňavé ovocné náplně a křupavého drobenkového těsta na povrchu. Ovoce do něj můžete použít vlastně jakékoliv, které máte po ruce a jeho příprava je tak jednoduchá, že je hotový dřív, než stihnete říct „mrvenička“.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: nízký až střední, příprava asi 10 minut, pečení tak 25-35 minut.

Co je potřeba:

Náplň:

jahody (nebo jakékoliv jiné ovoce), asi 500g.

vanilka

asi lžíce třtinového cukru

malinko pomerančové šťávy nebo pomerančového likéru (likér je lepší, šťávu použijte do dětské verze)

Na drobenkové těsto:

100g másla

100g ovesných vloček

100 – 150g mouky (já použila celozrnnou, klidně ale může být hladká bílá)

100g cukru

3 lžíce bílého jogurtu

100g mandlových lupínků nebo jiných mletých nebo sekaných oříšků

pokud chcete zdravě vypadající variantu, přisypte klidně nějaká semínka, třeba slunečnicová, ale nemusí být.

Co s tím:

Trochou másla si vymažte zapékací misku (buď použijte jednu větší nebo víc menších jednoporcových). Ovoce omyjte a smíchejte s dalšími přísadami na náplň. Dejte do zapékací misky.

Rozpusťte si máslo. Smíchejte v misce všechny sypké suroviny na těsto, přilijte k nim rozpuštěné máslo, přidejte jogurt a vyhňácejte hrudkovité těsto – prostě aby to vypadalo jako drobenka. Trochu se bude lepit, ale snadno z něj rukama vypracujete takové lepkavé hroudičky.

Těsto buď rukama nebo třeba lžící rozprostřete na ovocnou náplň a zapékací misku dejte péct do trouby předehřáté na 170-180 stupňů. Pečte než bude těsto z vrchu zlatavé a ovocná náplň bude bublat.

Pustit se do toho můžete ještě za tepla, ale crumble chutná i po vychladnutí. Jahody můžete vyměnit v pozdním létě třeba za třešně nebo švestky, na podzim je moc dobrá jablečná varianta, kde můžete do těsta přidat trochu skořice a místo pomerančového likéru přilít calvados nebo rum.

lanyz-11