POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S CHILLI

cocka-2

Polévka z červené čočky s chilli

Zeleninové polévky jsou rychlé, výživné a většinou máte potřebné suroviny doma, takže odpadá i opruz s nákupem. Tím pádem jsou častou složkou lanýžího jídelníčku. Červená čočka je skvěle stravitelná, takže je dobrá na podrážděný žaludek v kocovině i nemoci, má spoustu rostlinných bílkovin a vlákniny a polévka z ní prý uklidňuje. To jsem sice nepozorovala, ale každopádně mi vždycky moc chutná. Receptů na polévku z červené čočky najdete spoustu, já ji mám ráda s římským kmínem a trochou chilli.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: nízký, s vařením trvá příprava asi 25 minut. 

Co je potřeba:

asi 200g červené čočky

šalotka

dva stroužky česneku

asi 500ml zeleninového vývaru (nebo drůbežího- záleží co máte po ruce)

karotka

jedna brambora

půl chilli papričky (pokud nechcete pálivé, samozřejmě nedávejte)

olivový olej

sůl, pepř, římský kmín, případně trochu kari, koriandr

Co s tím:

V hlubším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku a nožem rozmačkaný česnek. Když trochu změknou, přidáme na kostičky nakrájený brambor a na kolečka nakrájenou karotku, po chvilce přisypeme čočku. Chvilku opékáme a zalijeme vývarem.

Zlehka vaříme asi 15 minut, až změkne jak brambor, tak čočka. Vypneme sporák a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme římský kmín, osolíme, opepříme, přidáme na jemno nakrájenou chilli papričku (nemusí být) a trochu kari, které polévce dodá i výraznější žlutou barvu.

cocka-3

Léčivá a výživná polévka, která poslouží jako lehký oběd nebo s pečivem i jako vydatná večeře.

Ozdobíme koriandrem, případně hladkolistou petrželí nebo bazalkou.

A je to! Zbývá jen sníst..chramst.