Zeleninové polévky jsou rychlé, výživné a většinou máte potřebné suroviny doma, takže odpadá i opruz s nákupem. Tím pádem jsou častou složkou lanýžího jídelníčku. Červená čočka je skvěle stravitelná, takže je dobrá na podrážděný žaludek v kocovině i nemoci, má spoustu rostlinných bílkovin a vlákniny a polévka z ní prý uklidňuje. To jsem sice nepozorovala, ale každopádně mi vždycky moc chutná. Receptů na polévku z červené čočky najdete spoustu, já ji mám ráda s římským kmínem a trochou chilli.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: nízký, s vařením trvá příprava asi 25 minut.
Co je potřeba:
asi 200g červené čočky
šalotka
dva stroužky česneku
asi 500ml zeleninového vývaru (nebo drůbežího- záleží co máte po ruce)
karotka
jedna brambora
půl chilli papričky (pokud nechcete pálivé, samozřejmě nedávejte)
olivový olej
sůl, pepř, římský kmín, případně trochu kari, koriandr
Co s tím:
V hlubším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku a nožem rozmačkaný česnek. Když trochu změknou, přidáme na kostičky nakrájený brambor a na kolečka nakrájenou karotku, po chvilce přisypeme čočku. Chvilku opékáme a zalijeme vývarem.
Zlehka vaříme asi 15 minut, až změkne jak brambor, tak čočka. Vypneme sporák a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme římský kmín, osolíme, opepříme, přidáme na jemno nakrájenou chilli papričku (nemusí být) a trochu kari, které polévce dodá i výraznější žlutou barvu.
Ozdobíme koriandrem, případně hladkolistou petrželí nebo bazalkou.
A je to! Zbývá jen sníst..chramst.