PALAČINKY SLANÉ ČI SLADKÉ

Palačinka s tvarohem, javorovým sirupem a banánem. Slast pro malé i velké.

Palačinka s tvarohem, javorovým sirupem a banánem. Slast pro malé i velké.

Sobotní rána jsou fajn. Žádné rychlé kafe a cigáro bez snídaně, aby vám neujel autobus do práce a nepřišli jste zase pozdě. Sobota je většinou krásně líný den a lenost, tu má Lanýž rád. A tak se k sobotnímu dopoledni hodí nějaká dobrá snídaně, se kterou si můžete vyhrát a užít si ji. Lanýže napadlo udělat asi tu nejjednodušší věc – palačinky. Můžete do nich dát všechno, co máte rádi nebo vám zbylo v lednici a hotové jsou skoro hned. No řekněte, kdy jste si je naposledy usmažili?

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: nízký, usmaženo je do 15 minut.

Co je potřeba (na cca 6-8 palačinek podle toho, jak je uděláte tlusté nebo jak velkou máte pánev)

Těsto:

400ml polotučného nebo plnotučného mléka

200g hladké mouky

2 vejce

špetka soli

Náplň: dle fantazie: lanýžovy náplně:

Sladká varianta, banánovo-tvarohová.

Sladká varianta, banánovo-tvarohová.

Sladká:

Jeden banán

balíček měkkého tvarohu

dvě lžíce javorového sirupu

hoblinky hořké čokolády

Slaná varianta, špenátovo-sýrová

Slaná varianta, špenátovo-sýrová.

Slaná:

asi 300g listového špenátu

stroužek česneku

trochu másla

strouhaná gouda (nebo jiný sýr, který je po ruce)

sůl a pepř

Co s tím:

Nejřív si vytvořte náplně, ať pak jen plníte ještě teplé palačinky a nemusíte míchat pět věcí naráz.

Na sladkou si smíchejte tvaroh se sirupem, banán nakrájejte na kolečka a z čokolády si ostrým nožem vytvořte hoblinky.

Na slanou vezměte menší pánvičku, na ní rozpalte máslo a do změknutí opečte drcený česnek. Přidejte špenát a počkejte, až změnší objem. Osolte a opepřete. Nastrouhejte si goudu.

Palačinky:

Do misky nalijte mléko a postupně šlehací metličkou zapracujte mouku, přidejte vejce a špetku soli. Vyšlehejte hladké, přiměřeně řídké těsto.

Vezměte si větší pánev a kuchyňskou utěrkou ji rovnoměrně vytřete rostlinným olejem. Pokud děláte jen slanou variantu, můžete použít i olivový nebo avokádový, pokud jen sladkou, můžete smažit na kokosovém oleji. Když je olej rozpálený, vlijte naběračku těsta a pohybem pánve rozlijte do rovnoměrné a velmi tenké placky. Okraje objeďte obracečkou a trochu pánví potřeste, ať se palačinka nepřichytí ke dnu. Po malé chvilce, kdy je palačinka z jedné strany zlatavá, ji obracečkou otočte a upečte z druhé strany. Samozřejmě můžete palačinku otáčet výhozem do vzduchu, ale já na to nikdy nemám odvahu. Pro další palačinku opět vytřete pánev olejem a opakujte, dokud zbývá těsto.

Hotovou palačinku si dejte na talíř vyložený kuchyňskou utěrkou, aby pohltila zbytky oleje, obložte náplní, složte nebo srolujte a servírujte.

Hezký víkend vám přeje Lanýž.