Sobotní rána jsou fajn. Žádné rychlé kafe a cigáro bez snídaně, aby vám neujel autobus do práce a nepřišli jste zase pozdě. Sobota je většinou krásně líný den a lenost, tu má Lanýž rád. A tak se k sobotnímu dopoledni hodí nějaká dobrá snídaně, se kterou si můžete vyhrát a užít si ji. Lanýže napadlo udělat asi tu nejjednodušší věc – palačinky. Můžete do nich dát všechno, co máte rádi nebo vám zbylo v lednici a hotové jsou skoro hned. No řekněte, kdy jste si je naposledy usmažili?
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: nízký, usmaženo je do 15 minut.
Co je potřeba (na cca 6-8 palačinek podle toho, jak je uděláte tlusté nebo jak velkou máte pánev)
Těsto:
400ml polotučného nebo plnotučného mléka
200g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
Náplň: dle fantazie: lanýžovy náplně:
Sladká:
Jeden banán
balíček měkkého tvarohu
dvě lžíce javorového sirupu
hoblinky hořké čokolády
Slaná:
asi 300g listového špenátu
stroužek česneku
trochu másla
strouhaná gouda (nebo jiný sýr, který je po ruce)
sůl a pepř
Co s tím:
Nejřív si vytvořte náplně, ať pak jen plníte ještě teplé palačinky a nemusíte míchat pět věcí naráz.
Na sladkou si smíchejte tvaroh se sirupem, banán nakrájejte na kolečka a z čokolády si ostrým nožem vytvořte hoblinky.
Na slanou vezměte menší pánvičku, na ní rozpalte máslo a do změknutí opečte drcený česnek. Přidejte špenát a počkejte, až změnší objem. Osolte a opepřete. Nastrouhejte si goudu.
Palačinky:
Do misky nalijte mléko a postupně šlehací metličkou zapracujte mouku, přidejte vejce a špetku soli. Vyšlehejte hladké, přiměřeně řídké těsto.
Vezměte si větší pánev a kuchyňskou utěrkou ji rovnoměrně vytřete rostlinným olejem. Pokud děláte jen slanou variantu, můžete použít i olivový nebo avokádový, pokud jen sladkou, můžete smažit na kokosovém oleji. Když je olej rozpálený, vlijte naběračku těsta a pohybem pánve rozlijte do rovnoměrné a velmi tenké placky. Okraje objeďte obracečkou a trochu pánví potřeste, ať se palačinka nepřichytí ke dnu. Po malé chvilce, kdy je palačinka z jedné strany zlatavá, ji obracečkou otočte a upečte z druhé strany. Samozřejmě můžete palačinku otáčet výhozem do vzduchu, ale já na to nikdy nemám odvahu. Pro další palačinku opět vytřete pánev olejem a opakujte, dokud zbývá těsto.
Hotovou palačinku si dejte na talíř vyložený kuchyňskou utěrkou, aby pohltila zbytky oleje, obložte náplní, složte nebo srolujte a servírujte.
Hezký víkend vám přeje Lanýž.