Sluníčko a téměř letní teploty táhnou Lanýže ven a samozřejmě také motivují k připravě dobrot na grilu. I přesto, že Lanýž nemá žádnou velkou terasu ani zahradu, ale jen panelákový balkon, nemusí se letního podvečerního grilování vzdát – nabídka minigrilů, které můžete používat i na balkoně bez obavy, že by váš příbytek lehl popelem nebo vás bytové družstvo vystěhovalo, roste. Takže pokud nějaký takový minigril vlastníte, neváhejte ho použít. Jako lehký předkrm nebo chutnou přílohu ke grilovanému masu si můžete přichystat třeba tyto jednoduché cuketové rolky.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: nízký, urgilováno je vcuku letu, do několika minut.
Co je potřeba (asi 15 cuketových rolek):
1/2 větší cukety
250g fety
hrst oregana
hrst máty
stroužek česneku
čerstvě mletý pepř a sůl
Co s tím:
Cuketu omyjte, rozpulte, odkrojte špičku a podélně nakrájejte na co nejtenší plátky. Fetu si nakrájejte na užší kostky, mělo by jich být tolik, kolik chcete cuketových rolek. V misce si smíchejte asi dvě lžíce olivového oleje, drcený česnek a na jemno nasekané bylinky, opepřete. Cuketové plátky trochu osolte (sůl je sice nad zlato, ale ne nad jídlo a feta je docela slaná sama o sobě), potřete směsí oleje a bylinek, zarolujete do nich sýr a rolku spojte párátkem.
Grilujte ze všech stran, dokud není cuketa nazlátlá a sýr se nezačne roztékat.
Easy peasy. Můžete si je užít s čerstvým chlebem, dát si k tomu třeba domácí tatarku nebo využít jako přílohu ke grilované rybě nebo jakémukoliv masu.