CHŘESTOVÉ RIZOTO

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto

Chřestu je na jaře všude plno. Právě začíná jeho sezona, takže si můžete vybrat z bílého a zeleného chřestu, domácího i zahraničního…Chřest je delikatesa, kterou můžete konzumovat i syrovou. Skvělý je vařený, dá se přidat do různých salátů, skvělá je z něj krémová polévka, výborný je jako příloha k masu nebo jako součást italského rizota, které si dnes udělal Lanýž. Lehké, chutné a hotové skoro hned.

INDEX LENOSTI: středně akční lanýž

INDEX HLADU: střední, příprava asi 40min.

Co je potřeba:

Balíček chřestu, já použila bílý (Český chřest), estetičtěji ale vypadá zelený

jarní cibulka

hrnek rýže arborio

lžíce másla, lžíce oleje

150g parmezánu

hrnek suchého bílého vína

voda, sůl, cukr, polovina citronu

pepř, muškátový oříšek

petrželka

Co s tím:

Pokud vaříme z bílého chřestu, omyjeme ho a oloupeme od hlavičky dolů a odsekneme tvrdé spodní části. Zelený chřest loupat nemusíme, je měkký. Chřest si svážeme kuchyňskou nití do svazku a uvěříme asi 8 minut ve vodě, kterou ochutíme lžičkou soli, lžičkou a půl cukru a šťávou z půlky citronu.

Po uvaření chřest z vody vyjmeme a nakrájíme na asi čtvrtky – vývar ale nevyléváme.

V hlubší pánvi si rozpálíme olej a na něm do změknutí opečeme nakrájenou cibulku. Přisypeme rýži a opékáme, dokud nebude rýže rovnoměrně obalená v tuku a hezky lesklá. Podlijeme vínem a za stálého míchání vaříme, dokud se víno neodpaří. Přilijeme vývar z chřestu a vaříme, než bude rýže na skus měkká. Vmícháme nakrájený chřest, strouhaný parmazán a máslo, chviličku ještě mícháme.  Podle chuti dosolíme, dopepříme, ochutíme muškátem a petrželkou.

karpaco-4

A zbývá jen kydnout na talíř a chopit se vidličky. Ideální se zbytkem vína, které jsme do rizota nenalili.