Pokud jste jako Lanýž a nemáte příliš rádi sladké, pak vám tento nakyslý koláček přijde možná k chuti. Je lehký, svěží, ovocný voní vanilkou a mátou. A zcela konvenuje s lanýžovou leností, protože je hotový za chviličku. Je to vlastně jen jednoduchý koláč z křehkého těsta a s náplní si můžete vyhrát podle chuti a fantazie.
INDEX LENOSTI: líný lanýž (index se zvyšuje, pokud budete dělat domácí těsto)
INDEX HLADU: nízký až střední, příprava asi 15 minut, pečení přibližně 35 minut.
Co je potřeba (líná verze):
Balíček těsta na křehký koláč
500g rebarbory
zázvor
hrst máty
1-2 vanilkové lusky
2 lžíce pampeliškového medu
1 lžíce javorového sirupu (pokud nemáte, dejte medu 3 lžíce)
3 lžíce hnědého cukru
125 g tučného tvarohu nebo ricotty
125 ml tučné zakysané smetany nebo créme fraiche, případně dobrého bílého jogurtu
3 veselá vejce
moučkový cukr na posypání
Co s tím:
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Koláčovou formu si vymažte nebo vyložte pečícím papírem a rozložte na ni těsto. Stejně jako u pečení quiche propíchejte těsto vidličkou, vyložte další vrstvou pečícího papíru, zasypte luštěninou a dejte do trouby na max. 10 min předpéct.
Omyjte, okrojte konce a rebarboru nakrájejte na kousky tak 2-3 cm, prostě tak aby vypadala hezky a dobře se žužlala. Dejte do misky, nastrouhejte na to kus čerstvého zázvoru, posypte cukrem, zalijte medem, sirupem a přidejte krst natrhané nebo nasekané máty. Dobře promíchejte. Nechte chvilku odležet.
V druhé misce si prošlehejte vejce s tvarohem a smetanou nebo jogurtem a přijedte zrníčka z vanilkového lusku (pokud nemáte, dá se použít vanilkový extrakt).
Vyndejte z trouby těsto, rozložte na něj rebarboru, zalijte tvaroho-vaječnou směsí a dejte zpět do trouby péct přibližně na 30-40 minut. Výsledek by měl být tuhý a zvrhu zlatavý. Podle toho, jak máte velkou koláčovou formu a jak je vysoká ovocná vrstva se může lišit doba pečení.
Nechte vystydnout, posypte moučkovým cukrem nebo pokapte javorovým sirupem.
Ideální je koláč k odpolední kávě, ale i na brunch s mátovým čajem nebo bylinkovou limčou.