Nedávno si ze mě někdo dělal legraci, že jezdíme v létě „chalupařit“ do Řecka. Je pravda, že lemření na plážích severní Kréty se Lanýžovi hodně líbí a opakuje je každoročně, ale problém je v tom, že tam lemří většinou jen pár dní v roce. Neřekla bych, že tahle omeleta má vůbec něco společného s řeckou kuchyní (nemá), ale je mi to jedno. Pocit, když ji chroustáte v neděli ráno na sluníčku, je prostě letně fajn.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: nízký, nakrmím se do 15 minut
Co je potřeba (pro dva středně hladové lanýže):
3 veselá vejce
střední cuketa (asi 300g)
jarní cibulka
150g fety
bazalka, oregano, hladkolistá petržel, případně trochu máty – dohromady tak hrst
sůl, pepř
olivový olej
Co s tím:
Cuketu omyjeme a nastrouháme na mandolíně do misky. Posolíme ji a chvilku necháme odležet, pak vymačkáme přebytečnou vodu. V hrnečku si rozšleháme vejce.
Na pánvi si rozpálíme olej, do změnutí na něm opečeme na jemno nasekanou jarní cibulku. Přidáme cuketu a pár minut opékáme do křupava. Zalijeme vejci, zatřeseme pánví a objedem obracečkou okraje. ve chvílií, kdy jsou vejce na krajích hotová, ale ve středu ještě tekutá, pridáme nadrolenou fetu, zasypeme natrhanými bylinkami a osolíme (jen lehce) a opepříme.
Ve chvíli, kdy je sýr změklý, ale vejce ještě nejsou ve středu tuhá, omeletu srolujeme. Nezbývá, než se chopit vidliček, nakrájet si chleba a pustit se do toho.