KUŘECÍ BAZALKOVÉ ROLÁDKY S MOZZARELLOU se zeleninou pečenou na másle

Kuřecí roládka s bazalkou a mozzarellou, jako příloha zeleninka na másle.

Kuřecí roládka s bazalkou a mozzarellou, jako příloha zeleninka na másle.

Dnes odpoledne bylo příjemné teplo, že jsem si až říkala, že bych si skočila na jedno na zahrádku. Do pěti minut po této myšlence se spustil liják a ochladilo se asi o deset stupňů. No jo, léto. Tak jsem si řekla, že si letní náladu přivodím raději jídlem. Na balkoně mi nedávno zasazená bazalka přerostla v souvislý křovinatý porost a tak mě napadlo alespoň využít alespoň její část. A vznikla tahle rádobyitalská variace z kuřecího masa a mozzarelly. Rychlé, snadné a zahřeje, když je venku nevlídno.

INDEX LENOSTI: středně akční lanýž

INDEX HLADU: nízký až střední, příprava asi 15 minut, pečení cca 25 minut. 

Co je potřeba (na dvě kuřecí roládky):

Dva kuřecí prsní řízky

dva plátky pancetty nebo méně prorostlé slaniny

čtyři hrsti čerstvé bazalky a hrst oregana

mozarrella, větší koule

olivový olej, sůl, pepř, kousek másla

Na pečenou zeleninu: 

4 karotky

půlka větší cukety

dva větší zahradní žampiony

máslo, pepř, trochu kmínu, sůl

Co s tím:

Rozřízněte kuřecí prsa podélně tak, aby vyvořila co nejtenší a největší plátek. Osolte ho a opepřete. Bylinky si dejte do hmoždíře, zakápněte olivovým olejem a paličkou hmožděte, až změnší objem, ale nebude z nich úplná pasta. Rozetřete bylinky rovnoměrně na plátky masa. Já mám bazalku moc ráda, takže nešetřím. Na bylinkový plátek pak rozložte pancettu nebo slaninu a nakonec půl koule mozzarelly rozkrojené na dva silnější plátky – prostě nějak, aby se vám podařilo z plátku masa vytvořit rolku. Oba kousky masa s náplní zarolujte a pevně svažte kuchyňskou nití. Je možné, že sýr během pečení trochu vyteče, ale rolka by neměla být dost pevná a málo děravá, aby vám nějaký sýr zbyl i uvnitř.

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. V mělkém pekáči na sporáku rozpalte olej a rolky na něm osmahněte ze všech stran, až se maso zatáhne a trochu zezlátne. Přidejte do hrnce kousek másla, podlijte trochou vody nebo drůbežího vývaru a dejte péct na přibližně 25 minut.

Bazalka a mozzarella jsou dobří kámoši.

Bazalka a mozzarella jsou dobří kámoši.

V druhém mělkém hrnci si rozpalte máslo a upečte na něm postupně na kousky nakrájenou a očištěnou zeleninu. Nejdříve mrkvičky, pak cuketu a nakonec žampiony. Obracejte, až vše trochu zezlátne. Osolte, přijte trošičku kmínu a opepřete. Dejte do trouby na zbylý čas, co se pečou rolky, na přibližně 10-15 minut.

Na konci pečení už jen vše vyndejte z trouby a pusťte se do toho. Chramst chramst.