MISO POLÉVKA SE SOBA NUDLEMI A VEJCEM

Miso polévka s pohankovými soba nudlemi a vejcem

Miso polévka s pohankovými soba nudlemi a vejcem

Miso pasty můžete dnes bez problémů pořídit více druhů. Stačí, když zajdete to asijského shopu nebo zdravých potravin. Já mám nejraději světlou miso pastu, miso shiro, která obsahuje nejméně soli, je také nejméně chuťově výrazná a při její výrobě se používá bílá rýže. Můžete si samozřejmě pořídit i chuťově výraznější mugi miso nebo genmai miso, které jsou více hnědé, ale já je prostě na polévku nemám tolik ráda a používám je víc při přípravě masa. Miso se dá používat různě, ale nejčastěji se s ním setkáte právě v polévce, kdy se přidává do vývaru, ve kterém jsou předtím povařeny další suroviny. Miso je výživné, plné vitamínů a pomáhá při vysokém cholesterolu i při různých detoxikačních kůrách. Hodí se jak na lehký oběd, tak i na brunch, kde si můžete udělat jen základní polévku s řasou a tofu a uvařit si k ní trochu lepkavé rýže.

Tato verze polévky je trochu výživnější, přidala jsem do ní pohankové soba nudle, které také seženete v každém obchodě s exotickými potravinami. A protože mám ráda vejce, přidala jsem nakonec jedno zastřené vejce, které se mi líbilo i tím, jak se krásně do polévky rozteklo, když ho rozmáčnete lžící. Nicméně do svého miso si každý může přidat, co má rád a svým charakterem se nějak k polévce hodí. Houby, kořenovou zeleninu, drůběží maso, hráškové lusky, fantazii se meze nekladou.

INDEX LENOSTI: líný lanýž

INDEX HLADU: nízký, hlad ukojím za cca 20 minut

Co je potřeba (pro 2-3 lanýže, podle hladu):

asi dvě polévkové lžíce miso pasty

0.75l zeleninového vývaru

dvě karotky

jedna porce soba nudlí

2 vejce

2 jarní cibulky

dvě lžičky sušené wakame řasy

cca 100g bílého tofu

trochu sezamového nebo rostlinného oleje

Co s tím:

Wakame řasy si na chvilku namočíme do vlažné vody. Ve větším hrnci si na trošce sezamového oleje orestujeme na kolečka nakrájenou karotku a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, pak vložíme soba nudle a vaříme přibližně 4-5 minut. Rozklepneme vejce (pokud nemáte moc praxe, rozklepněte si vejce nejdřív do skleničky a z té je pak do polévky přelijte). Přidáme na kostičky nakrájené tofu, wakame řasy a jarní cibulku a vaříme ještě tak dvě minutky a sporák vypneme. Na úplný závěr vlijeme miso pastu, kterou jsme si předtím zvlášť rozmíchali ve trošce polévky a jen zlehka zamícháme. Myslete na to, že miso by nemělo projít varem, takže ho opravdu přidejte jako poslední a polévku pak už nevařte.

Polévka detailně.

Polévka detailně.

Toto je sice taková polanýžená variace na asijskou kuchyni, ale já ji mám moc ráda, hodí se na líná dopoledne, ale i po náročném pracovním dni, kdy potřebujete posilnit a trochu zahřát.

A jak jsem psala v úvodu, co do složek polévky se fantazii meze nekladou. Pokud nevíte, kde koupit miso a případně řasu nebo další složky, já vřele doporučuju Sushi obchod v pražské Michli, který má jak kamennou prodejnu, tak můžete nakoupit v jejich e-shopu.