Rozhodla jsem se, že si trochu osladím lanýží život javorovým sirupem. Původně jsem si ho pořídila do čaje a na palačinky, ale nakonec mě napadlo ho využít i na pečené maso a udělat takovou voňavou, sladko-slanou dobrotu. Kombinace kuřete a kořenové zeleniny není nijak objevná, ale má spoustu variací a tak pokud vám doma přebývají mrkve, tuřín nebo řepa, je tohle ideální recept na zdravou večeři téměř bez práce.
INDEX LENOSTI: líný lanýž
INDEX HLADU: střední, příprava chvilku, pečení asi hodinu a půl.
Co je potřeba:
Průměrně velké kuře, ideálně ne nějaké vychcíplé a živené antibiotiky
Tři lžíce javorového sirupu
Asi čtyři lžíce olivového oleje
Různou kořenovou zeleninu a brambory, já použila:
4 mrkve
Větší červenou řepu
Tuřín
Dva batáty
Tři menší brambory
Dvě šalotky
Sůl, pepř, několik snítek tymiánu
Tak půl litru kuřecího vývaru (pokud nemáte domácí, tak zkuste aspoň kostku bez soli nebo můžete podlévat i červeným vínem hodně ředěným vodou, pořád lepší než lisovaná sůl od knorru)
Co s tím:
Smíchejte si v mističce tak dvě lžíce olivového oleje s javorovým sirupem. Poměr by měl být 2:3 nebo 2:4, ať to zas není moc přeslazené.
Kuře opláchněte, odsekněte spodní část křídel a očistěte. Nasolte asi lžičkou mořské soli, především na prsou a zevnitř.
Kuře si posaďte do hlubokého talíře, potřete směsí javorového sirupu a nechte tak 15-20 minut odležet.
Rozpalte troubu tak na 180 stupňů. Očistěte zeleninu, brambory můžete podle typu buď oškrabat nebo jen omýt a péct ve slupce . Všechnu zeleninu nakrájejte na nějaké větší kostky nebo podobné patvary. Vezměte si hluboký pekáč, na dno nalijte zbytek olivového oleje, hoďte na něj zeleninu. Trochu prohrabte, aby se zelenina obalila olejem, osolte, opepřete a doprostřed na ni položte kuře. Hoďte na vrch snítky tymiánu, podlijte trochou vývaru a dejte péct do trouby.
Pečte, občas se jděte podívat (voní to tak dobře, že vám to stejně asi nedá) a pokud by se šťáva vypekla, ještě trochu podlijte a občas s ní polijte i kuře.
Pečeme, než je upečeno, tak hodinu a půl. Kuře by mělo být zlatavé s křupavou kůrkou, ale ne vysušené.
Kuře rozdělíme na porce, můžeme všechno nechat v pekáči a ten celý umístit na stůl, ať se strávníci poperou. Kořenová zelenina a brambory jsou skvělá příloha, ale klidně si k tomu dejte třeba ještě bagetu nebo jiné pečivo.