RILLETTES

Vepřové rillettes s rozmarýnem

Vepřové rillettes s rozmarýnem

Mám moc ráda francouzskou kuchyni. A víno. A taky jídla, která se hodí k vínu. Rillettes, jinak řečeno maso a škvarky v sádle, jsou určitě jedno z nich. Nejraději mám vepřový, ale moc dobrý je i kachní, u každé variace ale platí, že nejde o dietářův sen. Rilletttes se hodí na oslavy, ale i na mastné domácí mlsání.

INDEX LENOSTI: líný lanýž.

INDEX HLADU: vysoký, doba přípravy: 6- 7 hodin,  12 hodin na rozležení.

Pokud si rilletttes chcete udělat doma, vyčleňte si na ně nějakou deštivou neděli, kdy se vám nebude chtít ven. Doba přípravy totiž zabere přibližně 7 hodin. Ale na konci nebudete litovat. Nejen, že budete mít krásně provoněný domov, ale rillettes ve skleničce jsou i stylový dárek pro sádlomilné přátele.

Co je potřeba (asi na 1,5 kg rillettes): 

750 g vepřového sádla

400g vepřové krkovice

350g vepřové plece

asi 500ml vody

sůl, pepř, rozmarýn a tymián.

Co s tím:

Na vaření použijte hlubší hrnec z materiálu, který dobře vede teplo. Já jsem použila svůj oblíbený litinový hrnec Senior z ikea. Je důležité, aby se masová směs prohřívala rovnoměrně.

Nakrájíme si sádlo na kostičky (tak asi 2x2cm) a dáme do hrnce. VELMI pomalu na VELMI malém plameni necháme sádlo rozpouštět, až se z velké části vypeče, nicméně škvarky jsou jen nazlátlé a měkké. V tu chvíli vložíme do hrnce maso nakrájené na o trochu větší kostičky, než sádlo. Zalijeme vodou a necháme asi 40 min bez poklice bublat na středním plameni.

Pak stáhneme plamen na minimum, přiklopíme hrnec a necháme pomalu vařit asi 3 hodiny. Pokud se vám zdá, že se směs připaluje, můžeme podlít trochou vody. Po třech hodinách směs pořádne promícháme, vložíme svázané bylinky a vaříme další 2 hodiny. Pak směs znovu promícháme, osolíme (na toto množství asi 1 a půl lžičkou soli). Zas přiklopíme a vaříme ještě tak hodinu, aby se maso úplně rozpadlo.

Vypneme plamen,opepříme, směs pořádně promícháme, aby se maso rozpadlo na jemná vlákna. Necháme chvíli odpočinout, nachystáme si menší nádobky a ty naplníme masem, které zalijeme vypečeným sádlem.

Rillettes

Rillettes

Nechte vystydnout a v lednici odležet do druhého dne. Rillettes jsou skvělé na čerstvém chlebu, bagetě nebo jakémkoliv jiném pečivu. S konzumací nemusíte spěchat, v lednici vám rillettes vydrží bez újmy týden.