Thajská kuchyně je Lanýžova velmi oblíbená a různé druhy kari vařím velmi často. Nejdu sice většinou tak daleko, abych si jako kamarád Tom vyráběla domácí kari pasty, ale mám své oblíbené a ozkoušené, pro které jezdím do tržnice An Dong v Malešicích. Většinou si koupím velký kýbl základní zelené a červené pasty a postupně z nich uzobávám.
V rámci jednoho pražského festivalu jídla mě dost zaujaly slávky, které byly upravené s červenou kari pastou a limetkami. Řekla jsem si, že doma vyzkouším něco podobného, protože mi slávky na thajský způsob moc zachutnaly. Můj recept sice není asi nijak autenticky thajský, ale je to žrádlo i tak. A uvařeno máte za chviličku.
INDEX LENOSTI: středně akční lanýž
INDEX HLADU: nízký, hlad ukojím do 30 minut.
Co je potřeba (pro 2 lanýže):
500g mušlí (slávek), očištěných a krátce propláchnutých v ledové vodě
plechovku kokosového mléka (cca 400-500ml)
polévkovou lžíci zelené kari pasty
dvě jarní cibulky
dva stroužky česneku
asi 4cm zázvoru
chilli papričku
půl hrsti koriandru
půl hrsti bazalky
dvě lžíce rybí omáčky
jeden citron/ limetku
kokosový olej (ideálně panenský)
Co s tím:
Očištěné slávky (jak očistit, o tom více v receptu Mušle Lanýžiére) propláchněte v míse ledovou vodou a odložte stranou.
Nakrájejte si na jemná kolečka jarní cibulky, oloupaný zázvor a chilli. Česnek rozmáčkněte nožem a nasekejte na jemno. Ve wok pánvi rozpalte kokosový olej a zpěňte na něm cibulku, pak přidejte kari pastu a chvíli restujte. Přijdejte zázvor a česnek, restujte ještě malou chvilku. Vsypte mušle. Chvíli míchejte, aby se obalily směsí a trochu se začaly otevírat. Zalijte kokosovým mlékem. Promíchejte, pánev přiklopte a vařte asi 5-6 minut. Pak přidejte rybí omáčku a šťávu z jedné limetky nebo citronu, znovu přiklopte a ještě několik minut vařte.
Na závěř přidejte nasekané chilli, na kousky natrhaný koriandr a bazalku. Podávejte s jasmínovou rýží.